L’AJEC demana un canvi urgent en la política de beques

L’AJEC demana un canvi urgent en la política de beques per assegurar la igualtat d’oportunitats dels estudiants amb menys recursos

Insuficients per llicenciatures, ridícules per graus. El sistema de beques espanyol no protegeix suficientment als estudiants amb menys recursos. Aquesta és la principal conclusió del informe anual de beques universitàries presentat ahir per l’Ajec. Un cop implantat l’Espai Europeu d’educació Superior les quanties i els llindars de les beques no s’han adaptat al increment de temps exigit als alumnes, el que pot condicionar el seu èxit acadèmic. Els nous plans d’estudis dificulten fins a quasi impossibilitar la conciliació de vida laboral i estudis, el que fa necessari unes beques que garanteixin la igualtat d’oportunitats de tots els estudiants. A més, els llindars de renda exigits per accedir a la beca compensatòria o beca salari es massa baix: una família de tres membres que superi els 10.606€ de renda anual no te dret a una beca de 3.500€. Per si això no fos suficient, cinc mesos després de l’inici del curs els estudiants becats encara no han rebut l’import de la seva beca.

El fet diferencial català L’estudi de l’Ajec també demostra que el sistema de beques espanyol no contempla les diferències territorials de l’estat, el que comporta que les comunitats amb un cost de la vida elevat com és el cas de Catalunya resultin perjudicades. L’actual sistema de beques estableix unes quanties i uns llindars de renda màxima homogenis per a tot l’Estat, independentment del cost de la vida del territori on l’estudiant resideixi. D’aquesta manera, els estudiants que viuen en territoris amb un cost de la vida alt han de tenir una capacitat econòmica inferior per poder gaudir de les mateixes beques. De la mateixa manera, la capacitat de consum de l’estudiant amb l’import de la beca serà diferent depenent del territori on resideixi, la qual cosa va en contra del que estableix la Llei orgànica 2/2003, de 3 de maig, d’educació, on s’estableix que totes les persones, amb independència del seu lloc de residència, gaudiran de les mateixes condicions en l’exercici del dret a l’educació. Aquesta situació es veu agreujada pel fet que la Generalitat es una de les poques administracions autonòmiques que no complementa les beques del Ministeri d’Educació.

Paraules buides Tot i la insistent retòrica dels partits polítics, independentment del seu color, que insisteix que la educació es una prioritat, la política de beques, indispensable per garantir la igualtat d’oportunitats dels estudiants, te moltes deficiències. Per això demanem un augment dels llindars per accedir a les beques, especialment en les beques destinades a les famílies amb menys recursos i per als estudiants que conformin una unitat familiar, l’adequació de les quanties als costos dels serveis, una compensació econòmica als estudiants residents en comunitats autònomes amb un cost de la vida més elevat, la creació d’una xarxa pública de residències universitàries i la flexibilització del sistema de càlcul de la renda familiar per tal de contemplar situacions d’atur sobrevingut. Que per un cop l’educació sigui una prioritat més enllà de les eleccions.

Informe complert: http://issuu.com/ajec/docs/ajec-maquetaci__amb_cobertes

No hay comentarios todavía... ¡Sé el primero en dejar uno!

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: